Íme egy példa, hogy milyen feladatok voltak a Párbeszéd kurzuson. 🙂 Ez a legelső héten kapott házi feladat, valamint az arra írt megoldásom. A cél az volt, hogy írjunk egy olyan 2-3 oldalas szöveget, amiben három szereplő beszélget és egyáltalán nincs narráció. A feladat nehezítése volt, hogy stílusban elkülönüljenek a szereplők, követhető legyen a beszélgetés és emellett kiderüljön a beszélgetők neme, az hogy hol zajlik a párbeszéd (tehát jelenjen meg a környezet), és mit csinálnak a szereplők.

~*~

– Ez így nagyon nem jó, Árnyék! Valamit biztosan elszúrtál, ezek még csak nem is hasonlítanak arra, amit apu szeret! Azt mondtam, olyanokat keress, amelyik tetszene neki, nem ilyen… ilyen… szemetet!
– Én mondtam, hogy félre fog érteni, ha rábízod a dolgot.
– Te meg se szólalj, okostojás!
– Biztosíthatom Önöket, hogy alaposan utánajártam a legfrissebb divatnak és elvárásoknak, a Lótusz a legjobb hely, hogy megtalálják a tökéletes ajándékot. A tenyésztési módszereik, az oktatási rendszerük és a minőségellenőrzés egyaránt kifinomult, így az árujuk is a piacon elérhető legjobb. Biztosra veszem, hogy az édesapjuk…
– Jajj, hallgass már! Kit érdekel milyen a tenyészetük, nem génmanipulált akármit akarok venni! Láttad már apu háremét?! Te meg ne röhögj!
– Elnézést kisasszony, tartok tőle, hogy nem, nem láttam még Őlordsága háremét. Ellenben ha megenged egy észrevételt a jelenlegi divat…
– Nem azt kértem, hogy a divatnak járj utána, Árnyék! Gondolod, én nem tudtam volna kinyitni pár magazint?! Azt kértem, hogy aput környékezd meg, aput! Pontosan emlékszem, hogy azt mondtam, tudd meg, neki mi tetszik és ez biztosan nem az!
– Úgy véltem a tökéletes ajándék megtalálásához…
– Egyáltalán miért kell mindet ennyire átalakítaniuk? Nézd meg, az is…! Mit lehet kezdeni egy ilyennel?! Már attól eltörik, ha én csúnyán ránézek!
– Kétlem. Bár ha így visítasz, akkor a kirakat lassan tényleg betörik aztán nézhetsz.
– Téged senki se kérdezett, ha nem tudsz értelmesen hozzászólni a témához csak hallgass!
– Biztosíthatom, kisasszony, hogy még a Barbie-4000 minősítésű rabszolgák is jóval strapabíróbbak, minthogy…
– Jó ég, semmi hasznotokat se veszem!
– Szerintem simán csak add fel, és hagyd, hogy kisopánkodja magát.
–…
– Ez is milyen?! Életében nem látott még napfényt, nézzétek meg a bőrét! Még hogy szabadban tartott… Ez a szín aztán egész biztosan nem természetes, két hét és lekopik!
– Akkor válassz egy másikat és ne ezt.
– De a többi még rosszabb!
– Ó Káin átkára, tesó, ezek csak emberek, mit vársz! Válasz már egyet, úgyis csak erre az egy estére kell tökéletesnek lennie, utána meg nem tök mindegy, milyen volt? Apa bedugja a többi közé, aztán felé se fog nézni.
– Mi lenne, ha bemennénk, hogy jobban körül tudjanak nézni?
– Nem az a lényeg, hogy mennyi időre kell! Apu csak egyszer lesz ötszáz…
– Na már megint kezdi…
–…hogy lehetsz annyira érzéketlen és lusta, hogy egy kicsit se érdekeljen az ajándéka?!
– Őt sem érdekli!
– Ezt csak azért mondod, hogy kihúzd magad a dologból!
– Na, legalább ezt jól látod! Egyébként meg tényleg érdekel a véleményem?! Vedd meg azt a feketét a forgó pódiumról. Jó drága szóval biztosan lekörözöd vele anyánkat és dicsekedhetsz mindenkinek, hogy te adtad a legjobb ajándékot. Apának meg úgyis teljesen mindegy.
– Pont azt?! Elment az eszed?! Biztosan nem! Teljesen nevetséges, hogy mennyire nyeszlett, ráadásul szürke a szeme! Biztosan Petri-csészéből van, még csak nem is tenyészetből!
– Ó a tetves…! Hallod egyáltalán, amit mondok neked?!
– Egyet kell értenem a testvérével, kérem, fontolja meg, amit javasol. Az a példány minden szempontból megfelelőnek látszik, a csontozata ellenére nyilvánvalóan egészséges, és ha jobban megnézi, láthatja, hogy az izomtónusok is jól karban tartottak. Biztosra veszem, hogy az édesapjának…
– A falnak beszélsz, lelépett.
– Elnézést?
– Ott van.
– Hé! Gyertek ide!
– Jövőre tényleg külön veszünk ajándékot…
– Mozduljatok már!
–…
– Kérem, ne rohanjon el csak így, ez nem biztonságos.
– Na? Mit találtál?
– Ezeket nézzétek meg, hát nem gyönyörűek? Ott! Nézd, annak még a szeme is barna!
– Nagyon… egzotikusak. Mégis ha javasolhatnám…
– Nézzétek, még heg is van rajta! Biztosan nem manipulált állományból van.
– A vonzalma érthető, de ha javasolhatom, térjünk vissza a Lótusz házhoz. Biztos vagyok benne, hogy ott könnyebben talál megfelelő minőségű ajándékot az édesapjuknak.
– Hjaj, hagyjál már azzal a sok génmanipulált szeméttel, Árnyék! Azoknak se ízük, se bűzük! … Te mit gondolsz?
– Földi csempészárunak tűnik, kétlem, hogy egyáltalán minőség ellenőrzésen átesett.
– Persze, persze, az is fontos, de… Tetszik?
– Elég neveletlennek tűnik, nem hiszem, hogy kapott oktatást. Vagy oltásokat. És nézd meg, hogy tartja magát! Nincs benne semmi előkelő vagy vonzó, kétlem, hogy akár a Madam helyre tudja tenni.
– Á, az nem számít. Majd kötök szalagot a szájába is. Apunak szerinted tetszene?
– Hasonlít anyura, szóval… Ja. Talán.
– Megmondtam, hogy tökéletes!
–…
–… Ha jól értem, keressem meg Önöknek az eladót, kisasszony?